A continuació farem ressaltar aspectes relacionats amb la competició, que en la majoria dels casos determina el prestigi de cada entitat esportiva

La primera competició oficial va tenir lloc a l’Estadi de la Foixarda durant tres diumenges consecutius del mes d’abril de l’any 1923, sent els participants el Barcelona, ​​l’Espanyol, que no tenien res a veure amb les entitats de futbol, ​​l’Europa, el Patrie, l’Amèrica, el França el Catalunya i el Laietà, resultant guanyador el Patrie. L’encarregat de dirigir els partits va ser el Sr. Austin, secretari del Cònsol dels Estats Units.

El 1927 a partir de la visita – fita històrica – del Campió d’Argentina, l’Hindú Club de Buenos Aires, és quan a Barcelona “vam tenir una idea exacta de la bellesa i de les qualitats d’esport espectacular i complet que adornava el basket ball” . Aquest equip estava format per homes de negocis i d’economia solvent, que un bon dia es van decidir a realitzar per Europa un viatge turístic, i de pas alguna exhibició de les seves habilitats tenint el seu centre d’operacions a París. Les seves condicions eren jugar cinc contra cinc en un camp amb mesures reglamentàries. Va ser la primera trobada internacional que es va jugar i va ser en el camp del Gràcia amb la Selecció Catalana que al seu torn representava a Espanya, ja que el bàsquet en aquell moment només es jugava a Catalunya. Van guanyar els argentins amb comoditat 15 a 60, i com a conseqüència del que va passar en aquella primavera la pràctica del bàsquet va viure una revolució.

El Laietà va aprendre ràpidament d’aquella lliçó i això li va donar una preponderància enfront d’altres rivals de més entitat. La mostra és que aconsegueix els següents campionats de Catalunya els anys 28 i 29, sent els jugadors que formaven part d’aquell equip Guix, Pla, Romeva, Muscat i Garreta, que van passar a ser coneguts com els cinc mosqueters.

El bàsquet femení va mostrar en aquest any 29 una considerable activitat, amb nous equips del F.C.Barcelona, ​​Patrie, Laietà i l’acabat de fundar Club Femení. Notícia de la qual no teníem registre.

Acompanyem aquesta ressenya amb dues fotografies publicades en una edició especial del Mundo Deportivo sobre el bàsquet espanyol.

La primera és una foto inèdita del Club del carrer Viladomat per sota de Provença i la segona d’un partit femení de l’any 29.

Seguirem…

TITO DONADA
Corresponsal del Laietà des del confinament en un barri de Barcelona.