Seguim en el Club del carrer Viladomat amb Roselló en l’època que va des de l’inici dels anys 50 fins al 1964

EL BASQUETBOL

Ens referirem en aquest capítol a la secció de bàsquet sobre la qual s’ha consolidat el prestigi del Club en els seus primers cinquanta anys.

Després de l’interval de dispensació obtingut, el Layetano reincorpora als seus anteriors jugadors i dóna l’alternativa a joves de la pròpia pedrera per refer l’equip.

És un equip format per Font, Piquet, Esteve, Masip, Tello, Delgado, Cartaña, Zanuy… que entrenava Elías en una primera etapa i posteriorment un altre format per González Adrio, Borrellas, Lorenzo, Tobies, Salanova, González, Visa… amb Lluís Centellas com a entrenador.

Aquests equips jugaven el Campionat de Catalunya de Primera Divisió amb equips de la Liga Nacional i altres que no. La competició era els diumenges i començava aviat, cap a les 8:30h els juvenils i a continuació els Segones i, cap a les 12h els Primeres. Tots contra el mateix Club contrincant. La diferència entre els Segones i els Primeres era que la proporció en la combinació de jugadors titulars i no titulars era diferent. Normalment hi havia major predomini de titulars en els Primeres.

Conseqüència d’una pedrera prolixa de bons jugadors són els bons resultats obtinguts a la fi dels anys 50 pels equips juvenils del Club. Concretament el 1957 guanyen el Campionat de Catalunya i arriben a la final del Campeonato de España i el 1958 obtenen el títol de Campeones de España.

Figura destacada de l’equip de 1957 és Agustí Bertomeu que va participar com a juvenil en els Campionats d’Europa de seleccions FISEC que van guanyar dues vegades consecutives. Al costat de Sevillano van ser considerats les millors promeses de la Competició. Per aquest motiu li fou concedida la medalla de bronze al mèrit esportiu de la Ciutat de Barcelona. Com a Capità de la Selecció Catalana va participar en la inauguració del Pabellón de Deportes de Madrid.

L’equip juvenil de l’any 1957 Subcampeón de España estava format per Jorge Pla, Eduardo Nofuentes, Carlos Niño, Tomasin i Llebot entre d’altres.

Sobre la final contra el Real Madrid que es va perdre comenta el següent Bertomeu, “Era un partit que anàvem guanyant bé, fins que l’àrbitre en un moment en que Sevillano es va asseure sobre la pilota va interrompre el partit obligant-nos a passar d’una defensa per zones a una defensa home a home a la qual no estàvem acostumats. Per aquest motiu va canviar el signe del partit i vam perdre. Al recollir la Copa de Subcampeones tot el públic ens va aplaudir i al mateix temps van xiular al Real Madrid al recollir el Trofeo de Campeones. Pedro Ferrándiz era l’entrenador d’ells”. Agustí Bertomeu va ser seleccionat per jugar contra Bulgària, gairebé com a juvenil, i a la Selecció va coincidir amb Kucharski i els germans Carreras. El seleccionador era Jacinto Ardevines. Posteriorment jugant ja amb l’Aismalibar va anar a les Olimpíades de 1960 sent Kucharski seleccionador.

A l’any següent l’equip format per Pere Sust, Carlos Niño, Jordi Calvet, Josep Clua, Jean Pierre Prosper, Paco García, Jaume Pla, Guillem Tomisastre, Mañez, Casamitjana i Dani van guanyar el Campeonato de España de juvenils a València contra el R.C.D. Español. Segons Pere Sust era la primera vegada que el Campeonato Juvenil el guanyava un equip de fora de Madrid.

A nivell de sèniors destacar l’ascens a la Liga Nacional a la temporada 1957-58, tot i que a l’any següent es va tornar a baixar de categoria. És d’un mèrit enorme a l’ésser un equip totalment amateur en una competició professionalitzada.

L’equip de joves jugadors estava format per Pla, Bertomeu, Tobies, Santiago, Bigordà, González, Urrea, Pellón i García. L’Entrenador era Borràs i el Delegat Josep Llebot.

De nou després del retorn d’importants jugadors que havien sortit a altres equips s’ascendeix a Saragossa l’any 1960-61 de nou a la Liga Nacional quedant sisè per darrere de l’Aismalibar en la temporada següent. L’equip estava format per Niño, Bertomeu, Becker, Pla, Calvet, Serrano, Sust, Clúa i Capdevila. L’entrenador era Josep Masaguer i el Delegat Jaume Carnice.

Al 1963-64 el Layetano descendeix de nou de Categoria. Casualment en aquest any el Picadero queda en segon lloc.

En aquests anys el Club ha tingut altres entrenadors a part dels esmentats. Camps, P. Carreras i M. Carreras que val la pena posar de manifest.

Espero que us entretingui.

TITO DONADA
… que segueix com a corresponsal del Club Esportiu Laietà