Avui 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, un dia mundial que celebra els èxits socials, econòmics, culturals i polítics de les dones a nivell mundial. És un dia marcat al calendari per sensibilitzar sobre la igualtat de les dones i demanar la  igualtat de gènere.

El Dia Internacional de la Dona es remunta a un 28 de febrer de 1909 quan es va celebra als Estats Units un Dia Nacional de la Dona, però no va ser fins al 1911 que va tenir lloc el primer Dia Internacional de la Dona amb la participació d’Àustria, Dinamarca, Alemanya i Suïssa. El 1975, l’esdeveniment es va fer oficial mitjançant el reconeixement de les Nacions Unides.

Al llarg de la nostra gairebé centenària història la figura de la dona ha estat sempre ben present al Laietà, tant des d’un punt de vista esportiu com social. Si fem un tomb per la nostra història, podríem destacar el primer equip femení Campió de Catalunya de Bàsquet la temporada 1935/36, composat per Tubau, Morros, Sugrañes, Jordà, Miralpeix i liderat per Encarna Hernández “La Niña del Gancho”. A la dècada dels cinquanta podríem destacar a Carme Nin, que avui en dia, als seus 84 anys, encara col·labora desinteressadament en la formació dels joves jugadors/es de bàsquet al Laietà.

Altres exemples de les pioneres de l’esport femení al nostre Club són la Montserrat Ribera, que va destacar en el patinatge artístic femení aconseguint diversos campionats de Catalunya i d’Espanya a la dècada dels cinquanta i seixanta (tant sobre rodes com sobre gel) i aconseguint ser la primera patinadora professional espanyola al signar un contracte amb la prestigiosa “Holiday On Ice”.

Mª Mercè Guix, que malauradament ens va deixar fa una mica més d’un any, va compaginar el patinatge artístic  amb el tennis, esport amb el qual va convertir-se en una de les millors jugadores nacionals de la seva època i aconseguint, ja com a veterana, diversos títols de campiona de Catalunya i d’Espanya. Per la seva banda, Rosa Mª de Togores, encara avui impartint classes de tennis als nens i nenes de la nostra escola, és una figura clau en l’esport femení del Laietà, havent ensenyat el tennis a centenars, més ben dit milers, de nens i nenes, i havent assolit diferents campionats i sots-campionats d’Espanya en categoria de veteranes.

Altres tennistes importants al llarg de la història del Club han estat Cèlia Ravell, Lourdes Trias, Marta Cruells, Coral Orpí, Gala Gasset, i més actualment podríem mencionar a Claudia de las Heras, Laura Guberna, Neus Torner, Martina Font, Celine Simunyu, Samaira Pahwa, Laura Garcia, Claudia Fusté, Judith Pla, Alice Chatillez, Mariona Porta, Taisia Yakunina, Mercè Torner i Sara Corrio, com a guanyadores tant a nivell individual com per equips de diferents campionats d’Espanya i de Catalunya, així de com altres tornejos de la ITF Junior, Rafa Nadal Tour o Mutua Madrid Open U16. Volem fer extensible aquest petit homenatge a totes les altres jugadores de l’escola de tennis que entrenen i ens representen als tornejos que es celebren setmanalment arreu de Catalunya.

Pel que fa al pàdel destaquem la figura de la nostra directora de la secció i escola de pàdel, Marcela Ferrari, de gran renom a nivell nacional i internacional, entrenadora de jugadors i jugadores del Worl Padel Tour i actual seleccionadora italiana. També destaquem la figura de la seva germana, la Graciela, que fa una tasca organitzativa importantíssima dintre de la secció de pàdel. A nivell esportiu destaquem a totes les jugadores que formen la secció, des de les més petites de l’escola d’iniciació fins a les més consolidades en els equips de competició, amb una especial menció a l’equip femení de Primera Categoria.

Tant en bàsquet com en futbol, tot i que predominen els esportistes masculins, hi ha una grup d’entrenadores i jugadores que estan obrint el camí perquè de mica en  mica vagi creixent la participació femenina dintre d’aquestes seccions. En bàsquet és el cas de les entrenadores Núria, Natàlia, Carla i Eva, i de les joves jugadores de formació Sara, Paula, Clara i Alexandra. Pel que fa al futbol, la Victoria i la Berta són les dues jugadores que s’estan fent un lloc dintre dels equips de la secció i que estan obrint camí perquè altres jugadores segueixin els seus passos.

En quant al gimnàs comptem amb un gran staff femení molt consolidat des de fa anys i amb incorporacions que fan pujar el nivell tècnic de l’equip, és el cas de la Ángeles, Julia, Neca, Maite, Susana, Coti, Daniela, Sara, sense oblidar-nos de l’Alba i la Nuria dels serveis de fisioteràpia i osteopatia.

També volem fer una menció especial a tot l’equip professional femení del Club en tasques de recepció, atenció al soci, administració i neteja, i les seves predecessores. Elles són un pilar fonamental en la feina del dia a dia del Club i ens omple d’orgull que des de fa molts anys formen un equip femení molt professional i cohesionat. Elles són el veritable motor que fa funcionar la maquinària diària del Laietà. Esther, Ana, Asun, Maria, Silvia, Marta T., Marta E., Montse M., Montse S., Elisabet, Graciela, Sandra i Giovanna.

I per finalitzar, a totes les sòcies, abonades, esportistes, mares, àvies, etc, que heu trobat en el Laietà un espai per la vostra pràctica esportiva i la vostra vida social, i que sense vosaltres el Club no seria el que és avui en dia.

A totes vosaltres, moltes gràcies i molt feliç Dia de la Dona!