El llibre del Centenari
En el llibre que compartim amb vosaltres, veureu i sentireu de primera mà el recorregut del club. Des del primer partit de bàsquet l’any 1922, que ens defineix com a degans d’aquest esport en l’àmbit nacional, fins al darrer partit que els nostres infants han competit amb il·lusió.
Així doncs, en aquest temps, han sorgit tota mena de moments únics i històries viscudes per part dels socis, sòcies, jugadors, jugadores i professionals. Rememorem i agraïm tots plegats l’esforç i entusiasme als quals han fet possible aquest camí de 100 anys. El camí del centenari.
Pots descarregar-ho en qualsevol plataforma fent clic al llibre.
Ens remontem a l'any 1921...
Tornava a Espanya, després d’un llarg viatge pels Estats Units i Cuba, el Pare Eusebi Millán.
Va tornar a la Ciutat Comtal entusiasmat per un nou esport que ja feia uns trenta anys que es practicava als Estats Units: el bàsquet. Aquest esport havia nascut l’any 1891 a la Universitat de Springfield, de la mà del Dr. Nashmidt, i es jugava principalment a escoles i universitats americanes. Aquest entusiasme va fer que a les Escoles Pies de Sant Antoni de Barcelona s’instal·lessin les primeres cistelles, i que joves estudiants practiquessin per primera vegada aquest esport.
Al cap de poc temps, un grup d’exalumnes dels Escolapis van voler continuar practicant aquest esport, i van decidir constituir un club que, en el futur, esdevindrà degà del bàsquet a tot l’Estat espanyol, el Laietà Basketball Club.
Per què un 8 de desembre?
El primer partit de la història del bàsquet a Espanya va ser entre el Club Deportiu Europa i el Basket Ball Club Laietà, aquest últim el primer club de bàsquet creat a Espanya, un divendres 8 de desembre de 1922, a les 12 del matí, en el camp de futbol del Club Deportiu Europa, situat a la cruïlla dels carrers Sardenya i Indústria de Barcelona. Pel Club Deportiu Europa van formar Monclús, A. García, J. García, Lagarriga, Comas, Palou, Ribas, Font i Brunet. Pel Basket Ball Club Laietà ho van fer Domènech, Mons, Mach, Sanuy, Pardiñas, Canari, Salses, Torn i García.
El Laietà va ser un dels grans clubs del bàsquet espanyol durant molt de temps, quedant Campió de Catalunya els anys 1928, 1929, 1942, 1943, 1928, 1929, 1942, 1943 i 1944.
A nivell estatal el Laietà es va proclamar Campió d’Espanya els anys 1942 i 1944, i Sots-Campió els anys 1943 i 1945.
La crònica del partit
El partit va tenir caràcter amistós, però per la preparació que va precisar i la serietat amb què es va organitzar i jugar, es considera el primer partit oficial del bàsquet espanyol. Els artífexs de la trobada van ser el pare Eusebi Millán Alonso, impulsor i difusor del bàsquet a Catalunya, i d’aquí a la resta d’Espanya, i els exalumnes de l’Escola Pia de Sant Antoni, fundadors del Basket Ball Club Laietà. La immensa majoria de públic que va assistir al partit anava a veure per primera vegada el nou esport, i perquè poguéssin entendre com anava es van editar i repartir 200 exemplars del Reglament.
El partit es va jugar al llarg i ample del camp de futbol de sorra, col·locant els taulers sobre dels travessers de les porteries. Cada equip tenia set jugadors al camp que portaven guants per poder agafar millor la pilota. Els jugadors van acabar extenuats, resistint millor els jugadors del Club Deportiu Europa, que van guanyar per 8 a 2.
VÍDEO PÒSTUM EN HOMENATGE A ENRIC PIQUET
Primers i darrers dies del nostre amic i soci del Laietà Enric Piquet que ens va deixar el passat dia 11 d’abril.
Sempre en el record i l’agraïment per tota la tasca feta pel nostre club.
DEL LOGO DEL CENTENARI
Aquest any 2022 el C.E. Laietà, degà del bàsquet a Espanya, fa cent anys. S’organitzaran, segons ens permeti l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, una sèrie d’actes i activitats de caràcter lúdic, esportiu i cultural: exposicions, xerrades, tornejos, festes, trobades i la presentació del llibre i l’audiovisual commemoratiu dels cent anys d’història del club. Amb el lema “Caminant junts cap al centenari” presentem la imatge que ens acompanyarà durant els dos pròxims anys.
El disseny d’aquest logotip prové d’un procés participatiu dels nens que avui dia formen part de la base formativa del Laietà, en totes les disciplines esportives actives: tenis, futbol, pàdel i bàsquet. A tots ells se’ls hi va explicar la història del club, i a petició del president del comitè del centenari, el Sr. Jordi Adell Herrera, van plasmar en un paper quina era la seva idea del que podria ser el futur logotip per aquesta efemèride. En total un centenar exacte de dibuixos.
A partir d’aquí es va fer una selecció de dibuixos tenint en compte els quatre pilars bàsics que havien d’aparèixer a la imatge: un club amb cent anys d’història, un club fundat a Barcelona i anomenat Laietà pels primers pobladors de la ciutat, els valors, la unió i el caràcter poliesportiu que transmeten les anelles olímpiques, i el reconeixement esportiu i social que ja gaudeix el club per la seva trajectòria i la dels seus socis.
Caminem junts cap al Centenari!
Jordi Adell, soci històric i President del Comitè Organitzador del Centenari del CE Laietà, ens presenta el Camí cap al Centenari que tot just vam iniciar l’any passat amb la xerrada col·loqui “Bàsquet i Llibres” on van presentar els seus llibres de temàtica basquetbolista el conegut periodista esportiu Jordi Robirosa i l’escriptora Angie Bach.
Us convidem a que tots junts recorreguem la nostra història i fem d’aquest Camí cap al Centenari un motiu més d’estima i d’orgull cap al nostre Club.
Caminem junts cap al Centenari!