El tennis a partir de l’any 1967
Des del primer any, en memòria del que va ser President, es va organitzar el Trofeu Manuel Ibáñez. Segons explica Lluís Solà “sent Delegat de Tennis Enric Villamore, es va formar una petita Comissió de Tennis formada pel Pep Relats, Quim Alepuz i jo mateix que organitzàvem els Campionats Socials, vam fer un reglament d’ús de les pistes i de comportament i vam col·locar els rètols “Silenci” que van aportar una certa polèmica a l’estar escrits en català. Coincidint amb aquesta època, tardor de 1967, vaig ser jutge àrbitre de la final del Primer Trofeu Manuel Ibáñez entre Manel Escudé i Tito Donada, només existien les quatre primeres pistes de tennis, i la vaig transmetre en català. Poc després del seu inici va venir un aplegapilotes i em va advertir que un espectador li havia dit que havia d’arbitrar en castellà. Li vaig dir que li respongués que m’ho vingués a dir personalment, cosa que no va succeir. a l’acabar el partit amb la victòria de Tito Donada, es va acostar el llavors President de la Federació Catalana de Tennis, Sr. Mir, i em va felicitar per haver emprat el català perquè, segons ell em va dir que era el primer partit públic arbitrat en català des d’abans de la Guerra Civil”.

Amb posterioritat aquest torneig es va obrir a altres jugadors de fora del Club. Aquest Campionat, que era un torneig tradicional, va anar canviant de denominació, Torneig de Tardor, Campionat Obert de Catalunya i posteriorment, del 1980 al 1990, Campionat Internacional de Laietà. Comenta Pepe Guiot “del gran esforç que es necessitava per poder portar els millors tennistes catalans, al principi, i internacionals, més tard, basant-se en el pressupost que el Club aprovava. Han passat jugadors com Bruguera, Emilio Sánchez, Avendaño, Casal, Jairo Velasco, Nadal, Luna, Arrese, Mantilla, etc. Un dels anys es va poder organitzar una setmana abans del Campeonato de España Absoluto que es jugava a les pistes del Polo, i en aquesta ocasió van participar Emilio Sánchez i Arrese. Emilio Sánchez va guanyar el Nacional uns dies més tard. Al passar a ser Internacional ja no venien tant els jugadors espanyols, però sí que va arribar a jugar i guanyar, sent Vizcaíno el director del Torneig, Stanisias Wawrinka, que una setmana més tard va arribar a les semifinals del Godó . El 2007 i 2009 es van celebrar els Campionats de Catalunya Absoluts femenins i masculins que van ser transmesos per TV3 i que van comptar amb jugadors com Garbiñe Muguruza o Albert Montañés entre d’altres. També ha estat un referent el Campionat per a joves obert celebrat durant les Festes de Nadal.

Des de 1973 fins l’any 1978 Pepe Guiot alterna la Direcció Tècnica al Club amb entrenaments a la Federación Española de Tenis i a la Escuela Nacional de Tenis al Club Andrés Gimeno, que dirigia el mateix Andrés Gimeno, i en la qual es va incorporar posteriorment Moure. Durant aquesta època, en la qual el propi Gimeno va quedar Campió de Roland Garros el 1973, Pepe Guiot va acompanyar els equips nacionals cadets al Campionat d’Europa Copa Jean Bequer a França el 1973, equips júniors en el Campionat d’Europa Copa Valerio a Itàlia el 1975, equips sub-21 a la Copa Galea a Vichy i a Fernando Luna, Lorenzo Fargas i Roberto Vizcaíno a l’Orange Bowl, on va guanyar Fernando Luna i els altres dos van ser semifinalistes.

Pel seu propi interès i amb el suport del Club i de Pepe Guiot, es va formar en el tennis Àngel Giménez, que vivia en el propi Club amb el seu pare “que feia una mica de tot” dins de la seva tasca de Conserge. Només començar a destacar va ser fitxat pel R.C.T. Barcelona.

L’interès pel tennis seguia creixent i les escoles es van anar ampliant. A més de l’escola nocturna pels jugadors dels equips, es va organitzar l’escola intermèdia al costat de la superior.

Manuel Ramos havia arribat al 72 procedent del R.C.T. Barcelona on li deien el “Santanilla”. Anteriorment s’havia incorporat Juan Torralbo i tots dos van jugar la final del Campeonato Elola Olaso que van perdre davant Luna i Mir respectivament en categoria Cadet i Junior. En aquest temps va ser cridat per la Federación Española com un dels cadets promesa. Represento Catalunya en un torneig contra Noruega al C.T. Barcino i va jugar diversos tornejos nacionals i internacionals sent ja segona categoria com Junior.

Com a resultat de l’interès dels pares per la formació dels seus fills en la pràctica del tennis i del suport des del Club, s’aconsegueix el Campionat de Catalunya Infantil de 1971. L’equip estava integrat per Judit Mercader, Silvia Campius, Miguel Montserrat, Jorge Campius , Fernando García, Manolo Ramos i Javier Alonso.

Al 1980 s’incorpora com a entrenador Manuel Ramos, anteriorment ho havia fet Javier Alonso. Durant aquest temps Ramos promou el Stage d’estiu i altres escoles com les d’homes de nit i de dones al matí.

Seguirem …

TITO DONADA
Corresponsal del C.E. Laietà.

A dalt foto panoràmica d’un Torneig de Tardor de l’època.
A baix Sergio Casal (esquerra) i un jove Sergi Bruguera (dreta) en acció durant el Torneig de Tardor del Laietà.