El bàsquet a partir de l’any 1967
La categoria en la que ha militat l’equip sènior aquests anys ha anat oscil·lant entre la Segona Nacional i la Tercera Catalana Preferent, depenent de les circumstàncies de cada moment i una mica de la sort, això sí, en un entorn d’amateurisme total dels jugadors. Noms com Enric Espinet, Carles Giner, Carles Falgueras, Miquel Ochoa, Gabi Cereto, John Kregel, J. Baluda, M. Portabella, germans Cubiña, germans Sambola, Marc Gambús, J. Camps, Joan Carles Casas, Tomàs Rubio, Víctor González , Mario del Campo, O. Linares. A. Monroig, Albert Buscató, Miquel Artigas, Victor Castellà, Xavier Borrellas entre d’altres han contribuït a mantenir l’esperit competitiu d’aquesta Secció en els anys 90.

En els anys 90 es van arribar a acords de col·laboració amb altres entitats esportives de bàsquet que passaven per dificultats diverses per mantenir l’activitat. Tant la U.E.R. Pineda com el JAC Sants van trobar al nostre Club tota la col·laboració necessària.

Ja entrats al 2000 l’equip sènior dirigit per Mario del Campo, soci del Club i actual director tècnic de la Secció va aconseguir quatre ascensos de categoria de manera consecutiva entre les temporades 2002 i 2006 passant de Tercera Catalana a Copa Catalunya, que és el màxim al que es pot competir en les nostres condicions actualment.

Aquesta realitat ve acompanyada d’una millora de l’estructura base formativa i un suport econòmic a la secció de bàsquet per una sèrie de patrocinadors com AGFA, Philips, Eninter, o Merchanservis, entre d’altres, gràcies als quals s’ha pogut continuar amb el bàsquet en un entorn cada vegada més poliesportiu.

Durant aquesta etapa cal destacar la presència de la Secció de Bàsquet en diferents esdeveniments, que reflecteixen el reconeixement com Club Degà del bàsquet Nacional, l’esforç realitzat pels gestors de la Secció i el posicionament competitiu tant a nivell català com estatal. Per exemple la invitació a La Quiñonera (Soria), terra natal del Pare Millán, així com la presència de diferents equips base en prestigiosos tornejos com el Memorial David Booth a Eivissa, Torneig Santa Oliva (València), TIM Andorra, Salle Menorca, Torneig Costa Daurada i un llarg etcètera.

Durant aquesta dècada es va dur a terme durant uns anys el Torneig Enric Piquet dedicat a les categories inferiors des de mini fins a infantil.

En aquests últims anys els equips formatius han anat creixent i consolidant-se com ho demostra la consecució del Campionat de Barcelona i el Campionat de Catalunya en Categoria Cadet Nivell A2 de la temporada 2012-2013.

I el Sènior ha passat de Tercera Catalana a Primera Catalana on milita en l’actualitat.

No ens aturem, seguim escrivint la història dins dels marges que ens marca la nostra realitat. Amb orgull sabem d’on venim i el que representem.

Si bé des de l’inici hem ressaltat la contribució del Laietà al bàsquet com Club Degà per l’aportació dels seus jugadors al seu prestigi, ara ens correspon ressaltar el protagonisme d’algunes persones amb un vincle molt estret amb el mateix Club i amb les entitats oficials que han gestionat el Bàsquet a nivell regional i nacional.

És el cas d’Enric Piquet que no només ha estat fonamental en l’esdevenir del Club com s’ha pogut apreciar en el relat, sinó que ha estat al capdavant de la Federació Catalana de Bàsquet des del 1985 al 2010. Ha rebut la Creu de Sant Jordi com a President de la Federació Catalana i a títol individual. Reconeixement del Comitè Olímpic Internacional, Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona dues vegades, UFEC, Ensenya d’Or de la Federació Catalana de Bàsquet i Medalla d’Or de la Federación Española de Baloncesto, Medalla d’Or i Brillants del C.E. Laietà.

És el cas de Pere Sust, que li ve de molt temps el seu arrelament al Club, ja que el seu pare va estar des dels inicis com a entrenador i ell com a jugador va formar part de l’equip juvenil Campió d’Espanya i de l’equip de Primera en Categoria Nacional. L’any 1976 entra com a vocal a la Federació Catalana de Bàsquet de la qual va ser President des de 1979 al 1984. I des del 1984 al 1991 President de la Federación Española de Baloncesto. Uns anys més tard, entre 1998 i 2000, va ser Secretari General de l’Esport, màxim càrrec esportiu a Catalunya.

El nostre reconeixement i agraïment per la seva tasca al Club, Federacions i Secretaria General de l’Esport.

TITO DONADA
Corresponsal del C.E. Laietà.